Zorunlu eğitimin beş yıl olduğu zamanlar Kayseri'nin sınavsız girilebilen en iyi iki orta okulundan biriydi (diğeri Dedeman ortaokulu). Benim okuduğum yıllarda (90s) en üst katta bulunan kooparatiften en çok aldığım malzeme ucuz teksir kağıtları idi. (Ders çalışmak için müsvedde kağıt şimdiki gibi her yerden fırlamıyordu). Bu saman ucuz saman kağıtlarda çalışmak çok hoşuma gidiyordu. Okulun bodrum katında yılda sadece 1-2 defa gidilebilen bir laboratuvarı vardı ki hatırladığım kadarıyla küçük bir anfi gibi basamaklı idi. Laboratuvar malzemelerinin ayrı olarak saklandığı birde malzeme odası vardı. Bazen müzik dersleri de burada işlenirdi.
Öğrenciler bahçe kapısından okula girer ve teneffüslere çıkardı. Bu kapıdan girince zeminde solda kütüphane ve karşısında spor ve bando takımlarının saklandığı bir depo bulunurdu. Buradan bir kat yukarı çıkınca müdür ve müdür yardımcısı odaları bulunurdu. Bu odaların her birinin üstünde bir lamda bulunur nöbetçi öğrenci çağrıma zili çaldığında kim çağırıyorsa onun ışığı yanardı.
Beden eğitimi dersleri kışın okulun bodrum katındaki salonda işlenirdi. Sanırım burada bir de soyunma odası vardı. Eğer eşofmanınız yoksa derste beden eğitimi hocası güzelce haşlardı.
Öğrencilere kaliteli bir eğitim sunardı. Orta okula her girenin mezun olması söz konusu değildi. Eğer iki dönem üst üste aynı dersten veya bir çok dersten zayıfının varsa sene sonu öğretmenler kurulunda bir üst sınıfa geçip geçmeyeceğinize karar verilirdi. İki yıl üst üste kalanın elinde bir tasdiknamesi olurdu.
Okulun bulunduğu cadde ve sokakta Kayserili müzisyenler ( Çalgıcılar) bulunurdu.(Meşhur Şiremenli Caddesi). Bu sanatkarların dükkanlarının vitrininde çeşitli müzik enstrümanları sergilenirdi.
Okulun çıkış saatleri okulun önün de bir kalabalık bir curcuna ve yiyecek içecek satan seyyar satıcılar veya tost satan dükkanlar. bulunurdu. Bunlardan belki de en meşhuru Turşucu Paşa Dayı idi. Yazın turşu kışın salep satardı.
Kadı Burhaneddin Ortaokulu 2005 Yılında Sağlık Meslek Lisesine çevrildi. Daha doğrusu binası sağlık meslek lisesine devredildi ve okul ortadan kalkmış oldu. İsmini sağlık lisesine miras bıraksa da ruhu mezun öğrencilerin hatıralarında saklı kaldı.
Mehmet Çayırdağ'ın Kayseri Lisesi Dergisinde Ortaokul için yazdıkları şu şekilde:
Ortaokula ellili yılların sonuna doğru, şimdi yıkılarak yerine Kadı Burhanettin Orta Okulunun yaptırıldığı iki katlı eski mektepte başlamıştık. Burası, Lisenin orta kısminin birinci sınıflarının bulunduğu, yine geniş taş yapılı eski eser bir bina idi. Ama bakımsız ve biraz da haraptı. Zaten o dönem memleketin maddi durumu şimdiki gibi yeni ve modern binaların yapılmasına imkan vermiyordu. Buradan ikinci sınıfta, orta kısım ile beraber olan merkez binaya geçerdik. İlk sınıflar okuduğumuz eski okulumuz bahçesinde de, Lisenin önünde olduğu gibi ulu çınar ağaçları vardı.
Kadı Burhanettin Ortaokulunun Yerinde Eski bir Cizvit okulunun bulunduğu bu okulu cizvitler terk ettikten sonra Kayseri lisesine bağlı bir ortaokul olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.
1963 de açıldığı tahmin edilen ortaokulun tarihçesi için yeterli bilgi bulunmamakta.
Eğer okulun tarihçesini bilen öğretmen öğrenciler varsa yorumlara yazmalarını rica ederiz. Ayrıca hatıralarınızı da yazabilirsiniz.
Orta okulum benim
YanıtlaSil91 92 mezunuyum karnem bile yok
Ali. MEnekşe vardı sinirli ingilizceci
Hey gidi günler
Ali Menekşe Kayseri lisesinde felsefe hocasıydı
SilKarabela Süleyman (Süleyman Karabel) erdal baba ( erdal ünsal) topal bilal soyadını hatırlamıyorum bilal hocanın. Müdür yardımcılarımızdı. Lakapları ile sanki kurtlar vadisi konseyi gibiydiler. Ne günlerdi be
YanıtlaSilAbdullah Dursun ÇAKMAK da edebiyat hocamdı.
SilRabbime sonsuz şükürler olsun. Rabbim çok güzel günler yaşattı bizlere .İman İslamiyet sağlık afiyet böyle muazzam nimetleri bize lütfetti. Güzel okulum 1988 mezunuyum.çok güzel anılarım oldu .Bingöllüyüm Kayseri ikinci memleketim.Kayseriyi ve okulumu kayserdeki anılarımı çok özledim.herkesin dediği gibi hey gidi günler hey. Vesselam.
YanıtlaSil