Meydan kesinlikle Kayseri'nin en önemli yeridir. Deniz kenarında kurulan sahil şerdi boyunca uzanan şehirlerde bu kadar önemli değildir. Ama Kayseri ovası gibi düz alanda ve her yöne büyümüş bir şehir için hem yolların kesişim yeri hem de geçmişten günümüze önemli devlet ve sivil binalar burada bulunur. Kayseri ticaretinin merkezi de meydan çevresinde alanlarda bulunur. Burada bulunan binaların bir kısmı meydanı süslerken bir kısmı da meydana bileklerinden kesmekte ve şehri katletmektedir. Şehrin en önemli merkezi ve cazibe merkezi çirkinleşirken şehirde sıradanlaşıyor. Eski belediye başkanlarından Mehmet Özhaseki meydandaki en çirkin binayı Valilik binası olarak ilan etmişti. Binayı yıkmak için hedef tahtasına koyduğu için bu bir kamuoyu oluşturma çabasıydı. Aslında bu bina meydanı katleden diğer yapıların yanında bunun günahı daha az. Şimdi Meydanı katleden yapıları çirkinlik sırasına göre sıralayalım. İlk üçteki yapılar en çirkin olanları ve bunların herhangi birisini ilk sıraya da koyabilirsiniz. Kendi zevkinize göre.
1. Hilton Oteli
Hilton Oteli ve zemin katında Almer AVM bulunan bina bazılarına mimari açıdan estetik ve güzel gözükebilir. Bina meydanın doğal sınırlarını çizen ve onu daraltan bir yapı. Kendi halinde ufak bir şehrin ufak meydanı oluyor meydan. Bu yapı olmasaydı Meydan Hilton Otelinin arkasında kalan Gevher Nesibe Şifahiyesi ve Mimarsinan Parkıyla birleşecek ve adeta lig atlayacaktı. Bu bina meydanı boğduğu, meydanın sınırlarını daraltan bir set görevi gördüğü ve hemen arkasında yer alan önemli lokasyonlarla meydan arasında bir set oluşturduğu için bir faciadır.
2. En eski hal kompleksi yerine yapılan binalar.
Kayserinin en eski hal (Argıncık Hal kompleksinden önce) binasının yerine yapılış binalar. Yani Hunat külliyesinin tarafında, Zeynel Abidin Türbesinin karşısında bulunan binalar topluluğu. İçinde Migros, PTT Merkez binası ve çeşitli İş merkezleri bulunduruyor. Bu planı hangi şehir planlamacısı veya "belediyecilik" hazırladı akıl almıyor.Bu binalar silsilesinde yapılmaması gereken tüm hatalar yapılmış. Dar geçitler veya Migrosun yanındaki kötü tünel kaldırımı daraltan, öne taşmış binalar. Ve bu kadar kötü tasarıma bir de PTT onundeki gereksiz avluyu kat. İşte size bir tasarım harikası planlamacılık örneği(!). Buralar hakkında hiç yazan çizen var mı bilmiyorum.
3. Köşk Apartmanı, Kaytim İş merkezi, Gökdelen İş merkezi, AsBerlin Oteli
Bu binalar ve bu binaların arkasında devam eden ardılları şehri görsel ve dokusal olarak katlediyor. Sanki eski surların arkasında birden bire bitivermiş bir mantar veya bir çıban gibi (içlerinde ne irin var bilinmez) bitivermişler. Kurşunlu cami tarafından baktığınız görmeniz gereken Cami kebir, eski yapılar ve hanlar yerine bu sıradan iş merkezlerini görürsünüz. Bin yıllık binaların ucuz betonlar arasında kaybolmasına üzülürsünüz.
4. Rodisson Blu Oteli
Kayseri eski stadının yerine Kayseri Forum AVM ve Rezidanslar ile birlikte yapılan bu bina Sivas caddesi üzerinde ve meydanın biraz dışında kalıyor buna rağmen meydandan bakılınca hemen fark ediliyor çünkü çevredeki en yüksek yapı. Şehrin genel görünümüne pek uymayan bu yapı meydandan fark edilen görüntü kirliliği oluşturan bir yapı.
5. Meydan Tranvay Durakları
Bu yapılar belki kaldırılması en kolay olan çirkin yapılar arasında. Tam meydanın ortasındalar. Kapalı çarşı tarafından gelip Medrese tarafına geçecekler için bir set. İnsanlar bunun etrafını dolaşmak zorunda.
6. Kayseri Valilik Binası
Bu bina çok korkunç bir bina değil fakat bina yerleşkesi çok kötü tasarlanmış. Bu ve ardındaki eski adliye binası birlikte yıkılıp veya daha geriye alınabilir.
Kayseri Meydanı nasıl Olmalı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder