Eskiden Tüm Türkiye de olduğu gibi Kayseri de de ayı oynatanlar vardı. Yıl 80 lerin sonlarına doğru olmalı biri hamamın orda ayı oynatıyorlarmış haberini duyduk. Çok küçüğüm acaba böyle bir şey olabilir miydi. Büyüklerle gittik çember kalabalığın arasından sıyrıldım. Kara kavruk bir adam def çalıyor. Kara büyük bir ayı iki ayağı üzerine kalkmış oynuyordu. Ayının burnunda bilezik. Ayının adı "Yaşar". Ölmesin diye Yaşar koyarlarmış. Adam oyundan sonra para topladı. O fakir halktan ne kadar para çıktı. Ayı oynatıcısı sonra ayıyı nereye götürdü bilmiyorum ama daha sonra ayı oynatan kimseyi görmedim.
29 Nisan 2023 Cumartesi
18 Nisan 2023 Salı
Sokak oyunları? Kayseri çocuk olmak
Yıllar önce Kayseri sokakları nasıldı? Ben çocukken şimdiki dünyadan çok farklı bir dünya vardı. İletişim ve elektronik bu kadar yaygın değildi. Sokaklar şimdi boş ve sessiz. Çocuklar evde telefonla ve bilgisayarla oynuyorlar. Ben çocukken yaz aylarında öğle sıcağı geçip ikindiden akşam serinliğine doğru sokaklar dolmaya başlardı. çocuk bağırtıları, sesler curcuna kadınlar çocuklarını çağırırlar. çocuklar arkadaşlarını çağırır. Ahhhmeeeeeeeeeeeeeet, ses yok bi daha Ameeeeeeeeeeeeet. bulana kadar bağır. top sesleri. top oynardık. En çok oynadığımız oyunlar. Saklambaç, yakar top, met gibi oyunlardı. Bazen tekerlek sürerdik. Herkesin bir tekerleği olurdu. Tabi erkeklerin, kızlar tekerlek sürmezdi. daha çok ip atlarlar veya bizle beraber saklambaç yakar top gibi oyunlar oynardık.
Yeni nesil de tabi ki takım oyunlarını oynuyor. Sokak oyunları oynuyor. Ama sokak kültürü çok zayıflamış durumda. Akşam olunca artık çocuk gürültülerini çok duymaz olduk sokak aralarında. Sokaklar ıssızlaşmaya başladı. Sporlar salonlar, sahalara, profesyonel alanlara taşındı, belki böyle olması gerekiyordu. böyle oldu. Eskiyi bazen özlüyorum. Çünkü daha mutluyduk.
Siz hangi oyunları oynardınız?
16 Nisan 2023 Pazar
Almer
Kayseride Açılan ilk AVM
Kasseria
15 Nisan 2023 Cumartesi
Kayseri Yoğunburç
İzzettin Keykavus Kayseri surlarının güney doğusunu daraltmış ve buraya Yoğunburç'u yaptırmıştır(1212-1215). Kışla görevine sahip olan burç tam yuvarlak olmayıp iki katlıdır. 90 lı yıllarda Kayserili aşıkların ve halk sanatçılarının sanatlarını icra ettikleri ve buluştukları bir çay evi olarak hizmet verdi. Kapısından girdikten sonra geniş bir hol ardından kasvetli ve loş olan burcun içi sizi karşılar. Adeta ortaçağdan kalma bir havası vardır.
4 Nisan 2023 Salı
🙏🏻Yapılmasın: Restorasyon
Bir masa düşünün. Eski bir masa. Üzerinde yılların bıraktığı izler var. Çizikler, lekeler, çatlaklar… Belki biraz eğrilmiş bile. Ama kaliteli. Sağlam. Yaşanmışlık kokuyor. Sadece bir mobilya değil artık; bir hikâye taşıyor.
Siz bu masayı beğenmiyorsunuz çünkü kusurlu. Ustaya götürüyorsunuz. Çizikler siliniyor, yüzeyi cilalanıyor, yepyeni gibi oluyor. Artık tertemiz. Parlak. Şık. Ama o masa hâlâ aynı masa mı?
Çoğu zaman fark etmeden yaptığımız şey bu. Eski olanı hemen “eski” diye çöpe atıyoruz. Onarmak değil, silip yeniden yapmak istiyoruz. Oysa bazen o çizikler, o çatlaklar, o küçük kusurlar, bir eşyanın—bir mahallenin, bir binanın, bir hatıranın—karakteri olabilir.
Yüz yıllık bir masaya bakıp "bu yeni gibi, inanmam" diyen biri aslında haklı olabilir. Çünkü yaşanmışlık yok edilmiştir. Oysa hatıralar zamanla değil, izleriyle kalır. Tam da bu yüzden bazı binaları, bazı sokakları “yenilemekten” çok, anlayarak korumak gerekir.
Her virane bina yıkılmalı mı? Belki de bazısı yeniden hayata döndürülmeli, geçmişin izleri silinmeden geleceğe taşınmalı. Çünkü bazı şeyler yenilenince değil, yaşatılınca değer kazanır.
Talas Amerikan Koleji
Talas Amerikan Koleji (İngilizce: Talas American College ), Kayseri – Talas’ta 19. yüzyılda Amerikan misyonerler tarafından kurulmuş, ...
