8 Temmuz 2025 Salı

Kayseride bayramlar eskiden

 Kayseri de eski bayramlar çok heyecanlı yaşanırdı. Bayram hazırlıkları günler öncesinden başlar ev de bayram temizliği yapılır. Bayram için baklama börek açılırdı. Kolonya şişesine kolonya doldurtulur. Şeker alınırdı. Çocuk şekeri ayrı büyük şekeri ayrı alınırdı. Hatta şekerliğe konmak için çeşit çeşit sigarada  alınırdı. Sigara çubuklarını koymak için kimi evlerde porselen sigaralık bulunun sigaralar bu sigaralıklardaki delikler takılırdı. 

Bayramlık kıyafet ve ayakkabı almakta önemliydi. Eskiden her canımız istediğinde kıyafet ve ayakkabı alamadığımız için bayramlık olarak kıyafet  ve ayakkabı almak çok heyecanlıydı. Ayakkabı almak için annem beni kapalı çarşıya götürürdü.  Burada ayakkabılara bakar bir ayakkabı seçmeye çalışırdım kararsız kalırdım. Sonra bir ayakkabıya aşık olur anneme onu aldırırdım. Bayrama kadar kesinlikle onu giymez evde koyduğum yerde gelir gider ayakkabıya bakardım. Kesinlikle benim aldığım ayakkabı dünyanın en iyi ayakkabısıydı. Hiç bir çocuğun ayakkabısı benimkinden güzel değildi.

Bayrama doğru berbere gider tıraş olurduk. Arefe günü gidersen çok kalabalık olacağından bira erken gitmekte fayda vardı. Bayram öncesi hamama  gidilip yıkanılırdı. Tabi bayram öncesi kalabalık olurdu.

Bayramda her yer kapalı olacağından  bir gün öncesinden bol bol ekmek alınırdı. Son hazırlıklar yapılır, giyilecek kılık kıyafet hazırlanırdı. 

Bence bayramların en güzel yanı çocuk olmaktı yada bayramlar çocuklara güzeldi. 

Bayram sabahı çok erken kalkıp bayram namazına giderdik. Döndüğümüzde Kayseride adet olduğu üzere Yahni yerdik. Yahni etli bir nohut yemeğidir.  Pilavla yahni. Ölülerin bu yemeğin kokusunu alıp bize geleceklerini söylerler büyüklerimiz. 

Bayramlıklarımızı giyip çocuk olarak büyüklerimizin elini öpüp harçlıklarımızı alırdık. Sonra mahallede şeker toplaya çıkardı. Devam edecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kayseri Bağları Ağaçlar

 Asma/Üzüm Kayısı Dut Badem Ceviz Erik Armut İğde Kiraz Elma